Televisie in de Zorg

InCompanyMedia (ICM) is de enige B2B-only provider in Nederland met focus op de zorg, hospitallity en bedrijven. Wat betekent dat nu eigenlijk, zakelijke dienstverlening op televisiegebied?

De televisiemarkt is van oudsher een gesloten markt in Nederland, voorbehouden aan enkele aanbieders. Sinds een tijdje zijn meerdere providers op de Nederlandse markt die televisie aanbieden. De meeste aanbieders concentreren zich op de consumentenmarkt, enkelen doen zakelijk er soms “bij” en geven een paar euro korting op een abonnement bij meerdere aansluitingen op één adres. Maar zakelijk leveren van welke dienst dan ook is echt heel anders dan leveren aan consumenten, ook bij televisiediensten.

De overgang naar IPTV heeft gezorgd voor intrede van de televisiediensten binnen het IT-domein. Het kennisniveau van de service providers verandert daardoor van kennis over satellieten, antennes en coax netwerken, naar netwerkkennis. Met name op kritische netwerkdiensten als multicast en unicast technologie en inbedding van die technologie op de klant zijn netwerk. Daarbij liefst duurzaam gebruik makend van de bestaande IP infrastructuur in plaats van dure additionele netwerken te bouwen terwijl er al een prima netwerk ligt. Televisie is geen magic meer zoals vroeger met specifieke technologie, maar geworden tot een “common” netwerktechnologie.

Zo ver voor de techniek, maar uiteindelijk gaat het om, soms kwetsbare, mensen. Zeker in de zorg zijn patiënten in een ziekenhuis, ouderen en gehandicapten in verpleeghuizen en psychiatrische patiënten de kijker, al dan niet met beperkte motoriek of cognitieve vaardigheden. Die kijker eist een persoonlijk aanpak met diensten die gesynchroniseerd zijn aan hun levensloop en hun kennis en kunde.

Laagdrempelig gebruik van de diensten door overzichtelijke menu’s voor mensen met een aangeboren hersenbeschadiging. Speciale afstandsbedieningen met grote drukknoppen en aanpassingen voor mensen met dementie. 

Maar ook het blokkeren van erotische reclame na middernacht op een zender omdat dat niet erg fijn is voor die ene vrouwelijke verpleegkundige op de afdeling met alleen maar mannen. 

Of het blokkeren van zenders tijdens actiefilms omdat de cliënten daar agressief van worden. 

Een flexibele verhuisprocedure van enkele minuten (ook in de nachtelijke uren) zodat bij een crisisoverplaatsing de client niet ineens voor langere tijd de diensten kwijt is waar hij of zij aan verknocht is en zorgen voor het enige vertier en afleiding.

Voorbeelden uit de praktijk waarbij kennis over de kijkers belangrijk is om een voor iedere belanghebbende in de zorg zo optimaal mogelijk dienst te realiseren. Dat vergt flexibiliteit van de aanbieder en haar systemen en geen bulk-aanpak. 

Top